De makers van Rotterdamse Munt
aan het woord

De groene vingers van Rotterdamse Munt & De duizendpoot van Rotterdamse Munt

De groene vingers van Rotterdamse Munt

Lang stilzitten doet hij liever niet. René is graag buiten bezig. Hij werkt sinds een half jaar vol enthousiasme als vrijwilliger in de tuin van Rotterdamse Munt en is aankomend tuincoördinator. “De een vindt een plant onkruid, voor de ander is het een mooie bloeiende plant.”

René: “Vorig najaar ben ik bij Rotterdamse Munt terecht gekomen. Mijn eerste klus was helpen met verhuizen. Dat was flink aanpoten. Ik ben 45 jaar, maar het is voor het eerst dat ik met plezier naar mijn werk ga. Ik doe dit maar één ochtend in de week, naast ander vrijwilligerswerk. Het liefst zou ik hier elke dag werken, in een betaalde baan, met meer verantwoordelijkheid.

Ik volg een cursus Tuinwerkcoördinator, samen met mensen uit de andere teams. Af en toe vervang ik de tuincoördinator. We beginnen ’s morgens met een kop thee en dan vertel ik wat er gedaan moet worden. De klussen die overblijven doe ik die zelf.

Het voorjaar en het najaar vind ik de leukste seizoenen. Dan zie je veel veranderen. Maar het einde van de winter is ook mooi. Het allerleukste vind ik alles te zien groeien. Ik probeer in de tuin regelmatig foto’s te maken. Als je foto’s van het begin ziet, dan is er al veel verschil.

Dat rabarberveldje heb ik zelf aangelegd. Dat is mijn eerste eigen project. Er ligt mulch overheen om het onkruid tegen te houden. De stengels groeien hard, soms wel een centimeter per dag. Ik spreek ze af en toe bemoedigend toe, hahaha!

Ik ben opgegroeid op het platteland bij mijn opa en oma en heb altijd interesse in planten gehad. Als ik niet weet of iets onkruid is, dan laat ik het staan. Als het toch weg moet, kan ik het alsnog weghalen. De een vindt een plant onkruid, voor de ander is het een mooie bloeiende plant.

Als ik dit werk niet zou doen, dan zou ik wel iets met mijn handen doen. Ik hoorde dat ze aan het bouwen zijn op het Eiland van Brienenoord en mensen zoeken om te komen helpen. Met mijn bouwervaring zou dat ook wel leuk kunnen zijn. Ik heb al contact met Maurice. Dus wie weet. Ik ben heel benieuwd. Als ik maar met mijn handen bezig ben. Ik kan niet lang stil zitten.”

Het contact met collega’s is leuk, we hebben een leuk team. We beginnen rond 09.00 uur, tot 12.30 uur. Soms lunchen we daarna ook hier, met een lekker soepje. Ik kijk er altijd naar uit om hiernaartoe te gaan. Zelfs met dit weer!”

 

 

De duizendpoot van Rotterdamse Munt

Ana Louisa doet van alles bij Rotterdamse Munt en dat is wat ze juist zo leuk vindt aan het vrijwilligerswerk. Ze werkt er elke dinsdag, zowel binnen als buiten. Ze leeft haar leven van dag tot dag. “Het is moeilijk om op mijn leeftijd werk te vinden. Maar ik ben altijd positief. En wat ik hier doe, doe ik met heel veel plezier.”

Ana: “We zijn een hechte groep en doen het werk met z’n allen. Ik heb verschillende taken. Kruiden oogsten en drogen, kruiden verpakken, bestellingen klaarmaken. We hebben ook bestellingen van verse kruiden. Het leukst vind ik bestellingen klaarmaken, bijvoorbeeld voor restaurants in de buurt. Met Stana kan ik het ook heel goed vinden, de kok. En de soepen die ze maakt zijn heerlijk: tomatensoep, pompoensoep, aardappelsoep.

Ik werk hier nu ongeveer twee jaar als vrijwilliger en kom elke dinsdag. Daarvoor werkte ik in de zorg, bij oudere mensen in huis. Wat ik hier doe, doe ik met heel veel plezier. Vooral in de lente en zomer, dan is het hier echt heel mooi. Dan drinken we buiten thee, dat is echt gezellig. Ik ben heel tevreden. Ik vind mijn collega’s leuk, ik heb goed contact met iedereen.

Ik kom hier om te genieten, om contact met anderen te hebben. Als er nieuwe mensen komen, leggen we uit wat ze moeten doen. Toen ik hier zelf hier voor het eerst was, moest ik het ook leren. En nog steeds leer ik. Soms vraagt iemand: ‘Wat wil je leren? Dan laat ik je zien wat je moet doen.’

Ik kom uit de Dominicaanse Republiek en woon ongeveer 20 jaar in Nederland. Soms ga ik terug om mijn familie daar te bezoeken. Via WhatsApp kunnen we contact houden, dat is fijn. Iedereen heeft z’n problemen maar je moet positief denken. Ik ben elke dag bezig. Mijn gezondheid is belangrijk. Ik heb twee dochters en drie kleinkinderen, ze wonen ook in Nederland. Mijn kleinkinderen wil ik graag groot zien worden.

Ik eet ook wel producten uit de tuin van Rotterdamse munt, salades en kruiden voor de thee. Verveinethee en ananasmuntthee vind ik het lekkerst! Als ik dat drink, kom ik helemaal tot rust en kan ik ’s avonds lekker slapen.”