De makers van Wijkkeuken van Zuid aan het woord

De smaakpapillen van Wijkkeuken van Zuid & De veelproever van de Wijkkeuken van Zuid

De smaakpapillen van Wijkkeuken van Zuid

Antoniette maakt deel uit van het cateringteam van Wijkkeuken van Zuid. Ze heeft er de afgelopen drie jaar gerechten leren maken uit verschillende culturen. Maar het liefst maakt ze catchupa, een Kaapverdiaans maisgerecht. “We leren elkaar hier veel. Ik leer van andere vrouwen en zij weer van mij. We hebben goed contact met elkaar.”

Antoniette: “Afgelopen zondag heb ik gekookt voor twintig mensen. Vis in de oven, erwten, aardappelen, ui, tomaat, paprika, lekker! We geven ook workshops, bijvoorbeeld voor de politie. Dat is altijd gezellig.

Soms moeten we voor honderden mensen koken. Dan werken we met z’n allen en beginnen we een dag van tevoren. Het moet wel lekker vers zijn. We doen de boodschappen hier tegenover op de markt, of in de supermarkt in de buurt.

Ik kom uit Kaapverdië. Mijn moeder ken ik niet, mijn stiefmoeder heeft mij leren koken. Een typisch Kaapverdiaans gerecht is catchupa. Dat is mais met verschillende bonen, kruiden, cassave, vlees of vis erbij. Veel paprika, knoflook, olijfolie, laurierbladeren. Maar ik kook bij Wijkkeuken van Zuid ook gerechten uit andere culturen.

Bijna drie jaar geleden ben ik begonnen met koken voor het cateringteam, samen met mijn vriendin Maria. Inmiddels ken ik hier veel mensen. We hebben goed contact met elkaar. Ik vind alles leuk om te koken, maar catchupa maken vind ik het allerleukst!

We leren elkaar hier veel. Ik leer van andere vrouwen en zij weer van mij. Soms lijken gerechten uit verschillende landen een beetje op elkaar. Maar dan zijn ze wel anders gekruid. In Kaapverdië gebruiken we minder kruiden dan in Marokko. Kip maken we gewoon met een beetje paprikapoeder, knoflook, olie en een beetje bouillon voor de smaak. Klaar!

Ik ben graag bezig: schoonmaken, koken, kleding naaien en veel bewegen. Mijn gezondheid is belangrijk. Ik kook thuis ook graag. Gekookte kabeljauw met rijst heb ik gisteren gemaakt. Ik eet meer vis dan vlees. Bij de Wijkkeuken van Zuid koken we ook vegetarisch en veganistisch. Met heel veel groentes. En laatst kreeg ik heel veel complimenten voor mijn rijstesoep. Dat is fijn. Als de mensen blij zijn met het eten, dan ben ik ook blij!”

 

De veelproever van de Wijkkeuken van Zuid

Farzana leerde koken van haar moeder, in haar geboorteland Pakistan. Maar bij de Wijkkeuken van Zuid heeft ze geleerd om ook gerechten uit andere culturen klaar te maken. Zoals Turkse köfte, empanadas en couscoussalade. “Alle boodschappen halen we van de markt en bij de winkels in de Afrikaanderwijk. Dat is goed voor de wijk.”

Farzana: “Het koken zit in mij, ik heb het geleerd van mijn moeder. Wij waren met zes zussen, ik was nummer vier. De oudste zus moest helpen in de keuken, totdat ze trouwde. Toen moest de een na oudste zus leren koken, daarna ik, en zo hebben we allemaal leren koken.

Wat ik hier doe, daar ben ik echt trots op. Toen mijn kinderen volwassen waren, wilde ik niet meer thuis zitten. Toen ik hier een paar jaar geleden voor het eerst kwam kon ik wel goed Indiaas/Pakistaans koken, maar geen gerechten uit andere culturen. Ik heb heel veel geleerd bij de Wijkkeuken van Zuid. Ook heb ik meer zelfvertrouwen gekregen door dit werk. Wij moeten soms wel honderd mensen bedienen, Daar heb je durf voor nodig.

In de keuken werken we met zo’n negen mensen, ook mannen komen af en toe helpen. Als het voor een groep van maximaal 25 mensen is, maak ik een lunch ook wel alleen klaar. Maar bij grotere opdrachten werken we samen. Het is leuk om samen te werken, thee te drinken en te kletsen. Ik heb veel contact met mijn collega’s van de Wijkkeuken van Zuid. Eén keer per maand komen we allemaal bij elkaar.

We doen ook zelf de boodschappen. Eerst ga ik kijken wat het menu is, dan ga ik boodschappen doen, en dan komen we hier koken. Als een dag ervoor markt is, dan doen we al een dag eerder boodschappen.

Twee jaar geleden heb ik een keer in een museum in Rotterdam gekookt, samen met die televisiekok, Yvette van Boven. Een geweldige vrouw! Ik was een beetje nerveus, er was publiek bij en ik moest een microfoon om. Maar het was heel leuk. Ik heb haar geleerd hoe je roti maakt. Ook premier Rutte is hier een keer op bezoek geweest. We hebben voor hem gekookt. Dat is bijzonder om mee te maken, zo van dichtbij.

Ik maak graag potjes chutney en sambal. Maar mijn lievelingsgerecht is birjani. Dat is een Pakistaanse rijstschotel met kip of lamsvlees en heel veel kruiden: komijnpoeder, nootmuskaat, kaneel, twee soorten kardemon, kruidnagel, zwart peper en nog veel meer. Je kunt het eten met verse salade, dat is heerlijk!”