Over ons

Rotterdamse
Munt.

Rotterdamse Munt maakt groen voor de stad. Met stadsgenoten steken wij de handen uit de mouwen en maken boeiende stadstuinen waar kinderen en jongeren de magie van planten ontdekken, je als stadsbewoner een workshop volgt of geniet van de rust of als bedrijf een teamdag organiseert. Voor thuis pluk hier je favoriete kruiden en eetbare bloemen uit alle windstreken.

Wijkkeuken
van Zuid.

In de Wijkkeuken van Zuid koken getalenteerde thuiskoks uit Rotter­dam-Zuid de heerlijkste gerechten. Deze koks delen een gemeenschap­pelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Buitenplaats
Brienenoord.

Een nieuwe projectruimte op het Eiland van Brienenoord. Een denk- en werkplek met zicht op Rotterdam, middenin de natuur.

Tafelvanzeven.

Een opleiding (leerwerktraject) voor vrouwen en mannen met een passie voor koken en afstand tot de arbeidsmarkt. Leren en werken gaan in één hand. Het leren bestaat uit voorbereiding op landelijk erkende examens voor de Horeca; het werken uit cateren en als keukenhulp werken in professionele keukens. Met het werken verdienen de cursisten hun opleiding.

Pluspunt
Rotterdam.

Een werk- en activeringscentrum voor mensen die dak- en thuisloos zijn geweest en daardoor in een sociaal isolement zijn geraakt.

Voedseltuin
Rotterdam.

Een laagdrempelige voedselproductietuin, een praktische leer-en werktuin en een groene ontmoetingsplaats in M4H. Voedselproductie voor o.a. gebruikers van de Voedselbank, projecten in de wijk, Pluspunt Rotterdam en vrijwillgers.

Hefpark
Rotterdam.

Het motto van het Hefpark is ‘bewegen’. Er is een BMX-baan, een behuizing voor de BMX-fietsschool, een recreatief deel, een keukentje, een kas, 45 moestuintjes, een beachvolleybalveld, een kippenren, een duivenkot, een kabelbaan, en een mini-waterkrachtcentrale met zonnepaneel en windmolen die voorzien in een telefoonoplaadpunt en verlichting van de keuken.

Botanische tuin
Afrikaanderweg.

De Botanische Tuin Afrikaanderwijk, ooit de schooltuin van de toenmalige HBS Van Oldenbarnevelt, ligt verscholen in de Afrikaanderwijk van Rotterdam-Zuid en herbergt een mooie collectie van rond de 850 planten en 40 bomen.
Bezoekers kunnen van de tuin genieten en verhalen horen en kennis vergaren over de planten in de tuin. In de kas worden planten uit zaad of stek opgekweekt en zij zijn te koop. Ook zijn er zaden te koop en soms ook planten uit de tuin. Bij de Theebar zijn kruidenthee en koffie te koop, met regelmatig een kruid in de hoofdrol. Bezoekers mogen het kruid proeven.

TalentFabriek
010.

Talentfabriek010 is sinds 2012 actief in Rotterdam. Samen met wijkbewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt starten wij wijkondernemingen, zodat zij netwerken kunnen opbouwen en hun persoonlijke en professionele vaardigheden kunnen ontwikkelen. We bieden vrijwilligerswerk, de kans om een een opleiding te doen bij wie dat past betaald werk. Talentfabriek010 is nu alleen actief in Rotterdam, maar onze werkwijze is geschikt voor alle steden waar de overheid voor grote groepen inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt geen aanbod meer heeft.

Buurtlab.

Wij zien de buurt als schaal waarop onze doelgroep(en) leven, wonen, naar school gaan en een groot deel van hun sociale netwerk hebben. LAB staat voor laboratorium en voor ontwikkelen, proberen en uitvinden. Uitvinden waar bewoners wat aan hebben, mee vooruit kunnen en dat vertalen naar aansprekende concepten en (nieuwe) ideeën. Welk concept BuurtLAB ook ontwikkelt, er zit altijd BuurtLAB-DNA in.

Proposities van de Roffabriek

  • Non-formele educatie gezonde voeding, voedsel productie en groenbeheer: Voedseltuin, Pluspunt, Rotterdamse Munt, Eiland van Brienenoord
  • Werken in de tuin/tuinonderhoud: Voedseltuin, Rotterdamse MuntEiland van Brienenoord
  • Workshops gezonde voedselbereiding, basisvaardigheden in de keuken, goedkoop gezond koken, calorie arm koken: Afrikaanderwijk coöperatie, Tafelvanzeven
  • Gezond bewegen: fitness, yoga, wandelen, fietsen door de keten. Voedseltuin, Rotterdamse Munt, Eiland van Brienenoord

  • Taal in de keuken en de zorg: opleiden horeca en zorg personeel. Tafelvanzeven
  • Versterken werknemersvaardigheden voor de horeca: Tafelvanzeven en Wijkkeuken op Zuid
  • Werkervaring opdoen. Verzorgen cateringopdrachten en keukenhulpen in de stad. Wijkkeuken op Zuid, Tafelvanzeven, Rotterdamse Munt, Eiland van Brienenoord
  • Opleiding administratie, schoonmaakdiensten, VCA, fietsenwerkplaats, timmerwerkplaats, gastvrijheid & verkoopvaardigheden: Afrikaanderwijk Coöperatie, Voedseltuin, Pluspunt, Rotterdamse Munt
  • Betaald werk: Afrikaanderwijk coöperatie en Tafelvanzeven. Uitstroom naar werk in de horeca

  • Trainingen: ondernemerschap, gastvrijheid (hospitality), etiquette, tuin- en stadsgidsentraining. Rotterdamse Munt, Tafelvanzeven, Wijkkeuken op Zuid
  • Workshops inmaken, natuur- en smaaklessen, kruiden arrangementen ed. Rotterdamse Munt en Eiland van Brienenoord
  • Werkervaring opdoen: verkoop producten zoals kruiden, thee, hapjes, aanbod van arrangementen (feesten/partijen/ontmoetingen) op locaties van de keten
  • Werkervaring opdoen: verkoop producten op markten, bij evenementen, online verkoop, (horeca) arrangementen op locatie